Wednesday, May 30, 2007

Heksemutter lod en tudse.....


......riste som en ren karuse, rimmerum, rimmerum.......tra-la-la...... Man skulle altså næsten tro, jeg VAR sådan en heksemutter - min chef kalder mig ofte en kost...... men den bruger jeg altså mest til at komme til og fra arbejde på!!!!!!!!!!!!!
Når man plantefarver og koger på de forskellige supper, stinker det værre end jeg ved ikke hvad på terrassen. Alkanna er ingen undtagelse....... Suppen er nærmest bordeaux-rød......lugten er ubeskrivelig; men bestemt ikke særlig rar. Jeg har bejdset 400 g uld med alun og vinsten - havde egentlig også planer om nogen andre bejdser; men så faldt jeg tilfældigvis over et lille notat i en bog fra plantefarvningen sidste år. Og der erfarede jeg, at bejdset med tinsalt bliver farven lortebrun, hvorimod den bejdset med alun og vinsten bliver meget smuk blågrå. Og jeg gider da ikke have lortebrunt garn, hvis jeg kan undgå det. Ergo blev alle 400 g alun-bejdset, og jeg vil så lave lidt efterbehandling med forskellige ting og sager her senere på aftenen.

På rokken har jeg haft en af Birthes farveblandinger "Mariannes" på - garnet er blevet 1-trådet, og jeg er nu igang med at strikke et tørklæde med et ganske enkelt hulmønster. Der kommer et foto, når jeg er kommet lidt længere frem i teksten.............

Sunday, May 20, 2007

En tur i skoven





Vejret har været helt fantastisk idag, og det har vi benyttet os kraftigt af. En cykeltur ud i Nørreskoven, hvor vi medbragte de snegle, vi ikke kunne spise lige efter rundstykkerne samt en sodavand, resulterede i disse 3 billeder - det er Søren, der har været fotograf!! Det er jo med at få øje på farverne derude - det synes jeg egentlig er lykkedes meget godt!!


Vel hjemme slog vi os ned på terrassen og nød solen og det stille vejr i fulde drag. Men ingen af os kan jo alligevel sidde stille dér en hel lang dag, så det endte med, at Søren gik ind og rodede lidt med computer - han fik bl.a. også hentet PhotoFiltre, som han syntes så ganske interessant ud. Jeg tog rokken ud i solen og begyndte at spinde silke-hankies, farvet af Birthe P. Og jeg fik da også bejdset 100 g bomuld og 100 g uld i en alun/vinsten-bejdse samt farvet det med løvefod. Se bare de sidste par dages frembringelser:
Her er det først 100 g uld (nederst i billedet) og 100 g bomuld, der er alun/vinsten-bejdset og farvet med løvefod.

Og her ses til venstre 50 g bomuld og til højre 50 g uld, der er bejdset med rabarberblade og farvet med vild kørvel. Jeg indrømmer blankt, at bomulden kun er MEGET let farvet; men lidt har som bekendt også ret..........

Og dette billede viser så mit plantefarvede bomuldsgarn. Til venstre i billedet noget vasket med ubejdset garn, næste portion er resultatet af min forglemmelse forleden (det vil sige, det er noget af det garn, der stod og kogte i en rabarber-bejdse HELE natten for fuld udblæsning. Godt, grydelåget slutter helt tæt!!!). Det tredje fed fra venstre er bejdset med rabarberblade og farvet med vild kørvel, og det sidste bundt er bejdset med alun/vinsten og farvet med løvefod.

Jeg er egentlig ganske godt tilfreds med resultaterne - det er ikke det hele, der er lige kraftigt i farven; men det gør nu heller ikke noget. Som min farmor ville sige, hvis hun ellers levede endnu: "Der skal også være noget for de adelige"!! Ak ja........................

Friday, May 18, 2007

Plantefarvning

Nu er jeg omsider ved at være klar til at koge en farvesuppe på 200 g hakket vild kørvel - indsamlet i et værre blæsevejr i går eftermiddags. Jeg har lige sat det over at koge, så nu går der bare ca. 2½ time, før jeg kan proppe garnet i suppen!

Her ses så mit rabarberblads-bejdsede garn. Der er ikke ret megen farveforskel fra før, må jeg nok erkende. Der er 4 gange 25 gram uld og 4 gange 25 g bomuld - jeg er meget spændt på den bomuld, må jeg nok sige.........

Og her ses så et anbefalelses-værdigt lille instrument. Ja, det ER en timer. Og nu spørger du måske dig selv, hvad sådan en skal gøre godt for?? Jo, det skal jeg såmænd sige dig. Havde jeg haft en sådan koblet til kogepladen i går, havde jeg ikke haft en gryde til at stå og koge på terrassen imorges, da Søren kom derud. Han blev (forståeligt nok) NOGET knotten, gik og mumlede vredt for sig selv - jeg kunne heldigvis ikke høre, hvad han sagde; men han har nok ikke omtalt sin kone i særligt pæne vendinger!!!!! Jeg FATTER ikke, jeg kan være så distræt - jeg kunne jo have brændt hele hytten af!! Og det er ikke første gang, sådan noget sker for mig, skulle jeg måske lige indskyde. Jeg har haft eksploderede æg i en gryde i køkkenet, der var kogt TOTALT tør, fordi jeg liiiiiiiige skulle ind og tjekke mails, imens vandet kom i kog! Saltdej, der nærmest har været ved at gå ild i, fordi jeg liiiige skulle bage det færdigt i mikrobølgeovnen. Osv. osv. Et fjols er jeg; men fremtidige katastrofer på terrassen skulle altså hermed være undgået!!

Thursday, May 17, 2007

Rabarber-bejdse



Jeg er igang med at koge rabarberblads-bejdse til plantefarvning. Det er ret smart, at de velsmagende stængler kan bruges til lækre kager osv., og at bladene så kan udnyttes til at bejdse garn med. Det håber jeg i hvert fald, de kan - det er lidt af et eksperiment. Men også kun lidt, for opskriften er altså taget fra en amerikansk bog om plantefarvning......
Det er godt at have et udendørs-sted at anvende som kogeplads, når man skal plantefarve. De forskellige supper er TEMMELIG ildelugtende (og så har jeg bestemt ikke sagt for meget). Det ville være at pine resten af familien at stå med den slags indendørs. Og hvor tolerant ens familie så end er, så ER der jo indimellem også grænser for tålmodigheden, hvilket vel er forståeligt nok............
Nu skal jeg så lige have vasket noget bomuldsgarn, for selvom det efter sigende skulle være meget svært at plantefarve bomuld, vil jeg nu alligevel gøre et forsøg. Jeg kan jo altid overfarve garnet, hvis det skulle gå i fisk........... Og så kan både bomuld og uld komme i samme bejdse-bad.

Glimt fra Uldfestivalen i Saltum


Lige et par billeder fra Uldfestivalen i Saltum, som var et udover alle grænser vellykket arrangement. Der kom simpelthen MASSER af mennesker, man taler om 6000-7000 besøgende i løbet af weekenden - det kan man da ikke andet end være rigtig godt tilfreds med. Det er også allerede bestemt, at der næste år kommer en gentagelse af årets succes. Og vel og mærke med et større telt til boderne, for man kan ikke sige andet, end der virkelig var trangt indimellem. Men det tvang jo også folk til at stoppe op og studere boder, som de måske ellers var gået lidt hurtigt forbi............ikke så tosset endda!!

Leg med farver




Jeg har været igang med at lege med programmet PhotoFiltre, og det kan der godt komme noget meget, meget sjovt ud af. Se bare på billederne ovenfor..............
Ellers er jeg så småt ved at lande igen efter en pragtfuld Uldfestival i Saltum - arrangementet var absolut velbesøgt - ingen havde vist forestillet sig, at SÅ mange ville komme til festival. Men det gjorde de, og det er bare rigtig godt. Det er allerede nu bestemt, at successen bliver gentaget til næste år - herligt!!

Tuesday, May 1, 2007

Farvede fibre




Sidste nyt fra farveriet er disse 3 farveholdninger. Fibrene der er anvendt er både en alpaca-silkeblanding og en merino-silkeblanding. Billeder og tekst vil blive lagt op på min hjemmeside imorgen; men lige nu er der dømt film og hygge ved rokken........................

En dejlig 1. maj



Så er Søren endnu engang startet på nyt arbejde. Denne gang håber og tror vi på, det er et sted, han bliver, til han engang skal på efterløn eller pension. For at fejre dette nye job, fik jeg til opgave at købe enten en buket eller et par flasker rødvin fra mine forældre. Det blev til noget helt tredje, nemlig denne krukke som jeg selv har fundet planter til og tilplantet. Jeg tror også, de vil synes, det er et godt valg. En buket får vi jo ikke så megen glæde af, når vi mest opholder os udendørs. Og rødvin køber vi jo alligevel!!!!!!

Ellers er dagen gået med den sidste omgang farvning inden jeg skal til uldfestival i Saltum. Jeg orker bare ikke mere nu - jeg tror, jeg er ved at få "maler-hjerne" - i hvert fald kører jeg ikke lige i højeste gear idag. Men det gør jo heller ikke noget. Og imorgen skal jeg afsted på arbejde igen, så kan jeg da få slappet lidt af;-))

Nu mangler jeg så bare at få vejet alle de farvede fibre af, vundet dem op i fed og få sat bandaroler om. Det tager naturligvis også lidt tid; men det er nu meget hyggeligt, og jeg nyder sådan at se på alle de smukke farver undervejs.

Jeg har også fået skrevet nyhedsbrevet til Spindeforeningen - det bliver sendt til medlemmerne her een af dagene, når bestyrelsen lige har set det og sagt god for det!!