Tuesday, August 7, 2007

En sms med en forespørgsel


Der pippede en sms ind på min telefon, da jeg tændte denne for lidt siden. Det er Annemarie, der spørger til efterbehandling med salmiakspiritus i forbindelse med farvning med cochenille - se billedet!!
Fremgangsmåden er ganske enkel. Når garnet har ligget i farvebadet i ca. 1 time til 1½ - eller når man synes, det har den rigtige farve, slukker man for blusset. Vil man efterbehandle alt sit garn, fisker man det bare lige op af gryden, hælder et skvæt salmiakspiritus ned i gryden, rører lidt rundt og lægger så garnet tilbage heri. Sørg for at vende godt rundt i garnet, så det hele bliver vædet ordentligt igennem. Lad garnet stå heri et kvarter UDEN varme under, tag det så op af farvebadet igen og lad det køle helt af, før det skylles grundigt.
Personligt laver jeg altid mindre portioner af hver farve, hvilket vil sige, at hvis jeg farver 2 bundter garn i samme farvebad, ønsker jeg (som regel) kun at efterbehandle det ene bundt med salmiak. Hvis dette er tilfældet, hælder jeg lidt af farvebadet over i en mindre beholder, hælder lidt salmiak heri og dypper så det ene bundt heri. På denne måde har jeg også bevaret resten af farvebadet, som kan give lysere nuancer til et par nye bundter garn.
Der kan efterbehandles med forskellige andre ting, jernvitriol, eddike osv.
Jeg håber, dette kan løfte sløret en smule for mysteriet Annemarie. Tak for din henvendelse!

4 comments:

Anni said...

Karin - det er simpelthen magi. Vi når vist aldrig at blive færdige med at lege med farver (heldigvis).

Jeg har udnævnt dig til 'Rockin' Girl Blogger'. Hvis jeg har en grå dag, så behøver jeg bare at besøge din blog, for at få lidt kulør på tilværelsen igen. Tak.

Kærlig hilsen
Anni

Karin Hørkilde Jensen said...

Åh, hvor er du bare sød, Anni!!! Jeg synes da også, DU laver nogen helt fantastiske ting. Jeg bliver da også bare SÅ glad af at se alt det, du går og pusler med. Og du har ret - det dér med farver er et område, som bliver større og større, jo længere man bevæger sig ind i det. Og godt for det! Gid vi aldrig, aldrig nogensinde kommer til at føle, vi er ved at være færdige med at udforske det område!

Mette H. said...

Hold da fast hvor er du flittig. Og hvor ser det bare dejligt ud, stolaen, viskestykkerne og alt det andet. Det er en fornøjelse at følge med i. Måske skulle jeg gøre noget ved min egen forsømte blog, hmmm.

Camiseta Personalizada said...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Se você quiser linkar meu blog no seu eu ficaria agradecido, até mais e sucesso.(If you speak English can see the version in English of the Camiseta Personalizada.If he will be possible add my blog in your blogroll I thankful, bye friend).