Sunday, June 17, 2007

Indigo-farvning i Gl. Rye

Menuen stod på indigofarvning hos Birthe i Gl. Rye igår. Og sikken en dag!!! Jeg havde lovet at medbringe vores aftensmad - man kan jo ikke arbejde på ingenting, vel? Da jeg tog hjemmefra, så vejret ikke just lovende ud med henblik på et heksebål i haven, og vi var da også helt enige om, at vi hellere måtte vælge den sikre løsning og anvende komfuret! På billedmosaikken her ovenfor ses et par billeder fra vores skønne projekt! Vi var så heldige at have opskrifter fra 2 forskellige bøger, og det er åbenbart med indigofarvning som med al anden plantefarvning, at det ikke kommer sig SÅ nøje med mængderne af diverse ingredienser. Så vi tog lidt fra den ene opskrift og lidt fra den anden, og det gik såmænd så fint, så fint alligevel!! Vi fik blandet stamkypen, der har en lugt og et udseende, der bestemt ikke er for børn og sarte sjæle!! Og stor var vores forundring, da vi havde fået hældt stamkype og kemikalier i min gryde, for det så da godt nok ikke ud af ret meget. Men............... vi havde jo fulgt opskrifterne (!), så det måtte da passe. Vi puttede forsigtigt nogen bundter garn i gryden og ventede så i laaaaaaaaaange 10 min, før vi fiskede dem op igen. Og så kunne vi næsten ikke tøjle vores begejstring. Straks man hiver garnet op af suppen og iltnings-processen går igang, ændrer garnet farve til de smukkeste blå kulører. Vi blev meget begejstrede og fortsatte ihærdigt med at afprøve overfarvning af forskellige garner, bl.a. noget farvet med løvefod og svampe fra Birthe.
Garnet i gryden på det midterste billede forneden bliver indfarvet med nogen cinnoberfarvede slørhatte, som Birthe har samlet. Det blev bare SÅ flot, især det tinbejdsede garn - man ser det nederst i billedet. Det får den klareste farve!


Man fornemmer meget tydeligt Birthes glæde over de smukke garner, ikke sandt??


Og her skyller Birthe så garnet i eddikevand.

Vores projekt må siges at have været mere end vellykket, for i tilgift fik vi jo også vendt en hel del forskellige emner - de fleste fiber-relaterede. Nu håber jeg bare, Birthe har en god dag til det lokale møllemarked i Ry, hvor hun skal sidde og hygge sig med rokken. Måske ryger det også nogen af de smukke, plantefarvede garner ud af dine hænder, Birthe?? Jeg forstår ikke, hvis folk kan modstå de smukke nuancer. Jeg håber, vejret er ligeså smukt i Ry idag, som det er her hos mig - jeg skal lige straks ud og rode lidt i haven.

Mit næste projekt indenfor plantefarvning bliver cochenille - der skal farves og efterbehandles med salmiakspiritus, og efterfølgende vil jeg prøve at overfarve med indigo. For det kan vi godt finde ud af nu, Birthe og jeg!!

4 comments:

Anonymous said...

I er godt nok hard-core, I to! Meget inspirerende at kigge med på! Flotte farver - og en rigtig god dag, ser det ud til.
kh
marianne

Karin Hørkilde Jensen said...

Hej Marianne.

Garnerne blev SIMPELTHEN helt fantastisk flotte!! Og det er altså ikke særligt svært at indigo-farve, skulle jeg hilse og sige. Prøv bare selv en dag.
Knus Karin

Birthe said...

Hvasså, Karin dér! Indigofarvning styrer bare for vildt, og nu efter at garnerne er nogenlunde tørre ser det bare stadigvæk herregodt ud! Jeg solgte ikke noget af det på Møllemarkedet - som om jeg kunne undvære et eneste bundt!
Du har glemt hos mig: 3 spisepinde, en plastbeholder med et smart låg, det vau jeg lovede dig samt resten af rødvinen. Jeg sender dig lige sagerne med posten, på nær rødvinen altså..
Tusind tak for en rigtig rigtig skøn farve-oplevelse!
P.S; jeg skal hilse fra min mand og sige at pasta-salaten smager vildt godt.. :-)

Karin Hørkilde Jensen said...

Hej Birthe.
Jeg kom i tanker om plastbøtten og spisepindene på vej hjem. Men hvis du ikke har sendt det endnu - så lad bare være med det. Det haster ikke med at få det!!
Knus Karin.
P.S. Fedt nok, du fik lov til at beholde dit smukke garn. Sig mig, var folk søvnige til møllemarkedet?? Det MÅ de da have været, siden de ikke købte rub og stub!!